RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

By UDA80 - Januari 31, 2018

Assalamualaikum.

Alhamdulillah...habis nasi anak-anak makan.
Sukanya diorang bila akak masak Ayam Goreng Kunyit...
Kena pulak ayam...bahagian isi je, memang kena dengan gaya diorang..
Silap semalam akak tak ambil gambar pinggan ayam licin...
Anak sulong akak yang susah dan sangat-sangat memilih makan yang habiskan...
sampai jilat-jilat jari gitu...tambah nasi pun 2 3 kali...


Cara masak pun senang je...akak copy resepinya dari FB tapi akak dah lupa FB sapa punya kalau tak boleh akak bagi kredit kat dia. Resepi ni pulak akak edit-edit sikit ikut cara masak akak.

Ini cara-cara masaknya...akak kongsi dengan korang pulak.

1. Ayam dipotong kecil-kecil dan digaul bersama dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam (ditumbuk kasar) dan gula sehingga pekat.

2. Perapkan sekejap lebih kurang 10 hingga 15 minit.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan sikit-sikit isi ayam dalam satu masa. Biarkan ia kekuningan/garing seperti mana yang korang nak. Angkat

4. Kalau korang nak masukkan sayur mayur bolehlah. keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sayur apa saja yang korang suka. Kalau akak, akak masukkan bunga kobis, brokoli, karot, cili merah dan bawang besar (kali ni akak tak masukkan sebab takde stok). Lepas tu masukkan ayam yang dah digoreng tadi dan gaul sama-sama.


Alhamdulillah dan syukur sangat-sangat ...itu je akak boleh cakap bila tengok anak-anak berselera makan..
Sekarang ni, dia dok request hari-hari pulok dah nak ayam goreng kunyit.

Sekian...

Yang Menulis

Fizah Mohd

  • Share:

You Might Also Like

0 comments