RESEPI DONUT GEBU

By UDA80 - Jun 25, 2020

 
Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga akak buat DONUT..
Kalau sebelum ni, cukup malas sebab setiap kali buat tak pernah nak jadi...
Tak pernah dia nak mengebu sampaikan akak rasa fed-up nak buat donut...
Hikmah PKP, akak terpaksa gak mencuba sebab anak-anak suka...
Cuba punya cuba...Alhamdulillah akhirnya akak BERJAYA...
Sukanya bila dah berjaya...
Kalau boleh nak buat lagi...lagi...dan lagi...
 

Tak susah mana pun cuma mungkin sebelum ni, akak tak ikut atau tak baca betul2 resepinya...
Buat main hentam je...Itu yang tak menjadi tu....Degil sangat..
Tak susah mana pun...bahan-bahan pun mudah je nak dapat...
Cuma time PKP hari tu susah gaklah sebab yis habis...

Resepi DONUT GEBU ni akak follow resepi dari blog SIRAPLIMAU.COM


BAHAN-BAHAN
1 paket yis 
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu marjerin 
1 sudu teh garam


CARA-CARA

Langkah Pertama

- Mula-mula, kena masukkan campurkan air suam, yis, susu, dan gula ke dalam satu bekas. 
- Kacau letak tepi biarkan campuran ni kembang.

(inilah rupanya part akak derhaka selama ni....bab air tu korang kena hati2, YIS ni rupa-rupanya tak mau dengan air sejuk dan juga air panas. Sebelum masukkan YIS ke dalam air tu korang kena pastikan air tu benar2 suam kalu tak sampai esok pun dia takkan mengembang. Satu Peringatan kepada akak juga, sebab selalu lupa part ni)

Langkah Kedua

- Campurkan Tepung gandum, marjerin, garam dan baking powder dalam bekas yang lain.
- kacau atau ramas sehingga sebati.
- Masukkan campur yis yang dah kembang ke dalam campuran tepung. 
Gaul rata sehingga tepung tak melekat di tangan dan boleh diuli menjadi bulat.
- Kemudian tutup adunan ni selama 1 jam 
(tapi akak derhaka gak part ni sebab anak-anak dah tak sabar nak makan tapi Alhamdulillah adunan tetap mengebu). 


Langkah Ketiga

- Hasilkan bebola doh kecil dengan menggengamkan adunan dengan mengeluarkan doh di celah jari. 
Cara ni akak rujuk kat SINI tak perlu acuan-acuan bagai...lagi senang. 
Lepas tu korang buatlah lubang ditengah-tengah doh tu..

NO COPY

- Lepas tu gorenglah dalam minyak panas....
 
 
Langkah Terakhir

- Dah siap goreng, tohkan minyaknya lepas tu salutlah dengan gula halus atau gula kastor atau apa saja topping yang korang suka.. 
ikut citarasa masing-masing. 



Ok...sekianlah daripada akak..

Yang Menulis 

Fizah Mohd     





  • Share:

You Might Also Like

0 comments