RESEPI KAISOM IKAN SIAKAP

By UDA80 - Julai 08, 2020

Resepi yang asyik dok lalu dalam wall FB musim PKP...
Betul-betul menguji...sedapnya😋😋

Resepi Ikan Siakap Kengsom Asli Dari Thai. Best Menjilat Jari
foto: Google Image


             Akhirnya akak ambil keputusan nak buat jugak..
      Alhamdulillah berselera....
Sedap 😋😋 bertambah-tambah makan nasi...


Resepi akak rujuk SINI

BAHAN-BAHAN:
 
Seekor ikan siakap ( cuci bersih )
Setengah genggam cili padi yang merah - Akak guna 3,4 ulas je...tak boleh pedas2 nanti anak akak tak tahan pedas.
3 cili hidup merah - Akak guna 1 cili merah je
Belacan 1/2 inci - Akak tak guna sebab keluarga akak alergik dengan belacan
Bawang merah 2 ulas
Bawang putih 4 ulas 
Kunyit hidup
Nota: Semua bahan 👆 dikisar halus kecuali Ikan siakap ya 😊

Asam jawa sesudu besar - Akak guna jus limau nipis je...
Gula merah 1/2 keping - Akak guna nise kelate je 
Garam dan serbuk perasa secukupnya.
Kangkung seikat.

CARA - CARA MEMASAK:
 
Rebus semua bahan kisar dan masukkan asam,garam dan serbuk perasa. 
Bila mengelegak masukkan ikan biar seketika sebelum masukkan sayur kangkung.
 
Untuk memastikan keaslian masakan Thai, jangan letak daun kesom atau bunga kantan, dan masukkan gula melaka atau gula siam Thailand sahaja. 👈 pesanan dari resepi yang akak rujuk tu...

Tada....ini hidangan akak yang dah siap masak 👇...

Dalam periuk atas api...


Dalam mangkuk terhidang atas meja...



Sekian....akak yang menulis,

Fizah Mohd


  • Share:

You Might Also Like

0 comments